15 July 2010

Diselaraskan? Hahaha

Petrol, diesel, gas, gula naik harga.

Naik RM0.05 je. Apa nak bising, kan? Bukan naik banyak pun.

Baiklah, aku nak tulis style Che Det  la.

1. Kerajaan patut mengumumkan berapa jumlah penjimatan subsidi hasil daripada kenaikan bahan api, gas dan gula kali ni.

2. Pihak kerajaan juga harus memantau kenaikan harga barang hasil tindak balas berantai akibat kenaikan harga komoditi-komoditi sensitif tersebut.

3. Umum telah mengetahui, kenaikan harga bahan api, gas dan gula akan dijadikan alasan oleh para peniaga untuk menaikkan harga barang seperti yang telah terjadi sebelum ini.

4. Tindakan tidak popular ini akan mendatangkan kesan ke atas populariti parti pemerintah sekarang.

5. Rakyat juga akan mempersoalkan mengapa gaji menteri tidak dipotong dan mengapa insentif masih diberi kepada pelabur asing sedangkan dalam masa yang sama, rakyat bakal bergelut dengan inflasi tidak lama lagi.

6. Slogan "Rakyat Didahulukan Pencapaian Diutamakan" dilihat tidak selari dengan tindakan yang dilakukan oleh kerajaan.

7. Penarikan subsidi dirasionalkan dengan tujuan untuk membangunkan negara. Walaubagaimanapun, masih banyak infrastruktur dan kemudahan negara masih lagi belum mengalami transformasi yang ketara seperti sistem pengangkutan awam yang tidak menyeluruh dan kurang cekap, malah akses kepada bekalan asas seperti air bersih dan elektrik masih lagi terbatas di kalangan rakyat marhaen.

8. Sekiranya pihak kerajaan berasakan dana kewangan dalam negara tidak mencukupi untuk menampung kos pembangunan negara, sepatutnya pembangunan dalam negara diperlahankan dan tenaga dikerahkan untuk mencari sumber-sumber kewangan/pelaburan alternatif, dan bukannya dengan cara meletakkan beban terhadap rakyat.

9. Kenaikan komoditi-komoditi tersebut pasti akan mendatangkan kesan terhadap PRU 13 yang khabarnya bakal berlangsung pada tahun hadapan.

No comments: