14 June 2010

reality shows..owh..real la sangat..

Bermula dengan Akademi Fantasia, sekarang dah bermacam-macam reality shows sama ada local or international dah diterbitkan di Malaysia.

Malaysian Idol
Malaysian Top Host
MyStarz LG
Mentor
Biggest Loser Asia
...

Banyak lagi la. Reality shows tak semestinya berunsurkan hiburan. The Apprentice, Hell's Kitchen, Extreme Makeover..ni contoh2 reality shows yang tak berteraskan persaingan merebut peluang kerja, persaingan untuk memasak dan makeover rumah.

Tapi yang sedang banyak diterbit dan ditayangkan kat saluran tv Malaysia banyak reality shows yang bertujuan untuk mencari penghibur yang bakal menghiburkan rakyat Malaysia.

Berhibur tak salah. Tapi bila overdose hiburan, kepala otak pun benak lah. Sebab lalai sepanjang masa.

Bila aku tengok sekali sekala rancangan Akademi Fantasia, aku terfikir jugak ape yang boleh penonton belajar daripada rancangan macam ni? Belajar mengkritik, membagi nasihat yang bunyi macam gempak tapi isi habuk tarak, dan susah nak diaplikasi dan difahami oleh peserta? Nangis ramai-ramai bila ade yang dapat undi rendah? Menari ramai-ramai atas pentas? ahh..

Sebab bila aku tengok rancangan The Apprentice misalnya, ada beberapa perkara yang aku dapat belajar pasal dunia korporat. Contoh dalam satu episod, seorang peserta yang dah jadi manager dan pasukan dia menang dalam last episod tapi kalah dalam next episod bertindak mengetepikan pengecualian untuk masuk dalam bilik mesyuarat. Donald Trump punya marah, dia pun cakap, "Baik, saya terima kebodohan awak. Awak dipecat". Donald Trump kemudian dalam satu temu bual beri sebab dia pecat orang macam tu sebab orang tu telah buat keputusan impulsive, mengikut perasaan. Sesebuah organisasi boleh tumbang kalau diketuai oleh orang yang suka bertindak macam tu. Dalam episod yang lain pulak, panel pemecatan peserta bercakap kepada peserta, "Awak yang kena bagitahu kami kenapa kami perlu ambil awak bekerja, bukannya kami yang kena observe awak sorang2 untuk tau sape yang layak kami ambil". Maksudnya kalau nak orang nampak kita buat kerja, nak tak nak kita kena menonjolkan diri, baru boleh naik.

Aku tak tau berapa juta rating reality shows yang menyanyi-nyanyi kat Malaysia ni. Tapi disebabkan AF pun dah nak masuk season 9, maksudnya masih ada permintaan la kot.

Reality shows berasaskan nyanyian ni, banyak diterbitkan disebabkan permintaan ke atau memang dorang saje nak buat banyak2? Instinct aku kuat mengatakan memang ada rancangan jelas yang penerbitan reality shows macam tu sengaja diperbanyakkan. So sebagai pengguna yang bijak, boikot jela. Takyah  tengok, takyah hantar sms. Ape yang korang dapat tengok dan support reality shows camtu? Yang menang tu tah iye tah tidak orang yang dapat sms tertinggi, korang bukan nampak pun komputer @ orang yang kira sms2 tu. Tiap-tiap kali ade student kena tendang nangis, murah betul air mata. Bukan ape, bila fikir balik bila tengok rancangan camtu, itu bukan realiti, nampak cam lebih kepada proses pembodohan yang berterusan. (Boss)

3 comments:

En iLham said...

aku dah benci dah tgk reality show yang berteraskan nyanyian ni
xbest langsung
yang nyanyi pun dam mcm katak
nak2 kat AF tu.huhu

skrg tgk IMAM MUDA jer
hehe

singgah pula ke
::: KAU ILHAMKU :::
PRIVASI'

princeduyong said...

macam cara nak glemer kan..

karl said...

En Ilham: reality show yg melalaikan sy tolak. kalau macam Imam Muda tu, ok la, at least budak2 muda skang boleh blaja gak sedikit sebanyak

princeduyong: glamour sekejap, pastu bila tak laku, tak ke mana jugak akhirnya