22 June 2010

Bila Naib Canselor ada fan page facebook...

Facebook semenjak 2 tahun kebelakangan ni dah menjadi suatu fenomena di Malaysia. Bukan rakyat marhaen je ada account facebook, public figures termasuklah Perdana Menteri kita pun ada account facebook sendiri (walaupun tah sape yang jawab/komen/update status profile, wallahualam).

Tengah facebookwalking tadi, maka terjumpalah facebook Naib Canselor Uitm, Dato' Prof. Ir. Dr. Sahol Hamid Abu Bakar. Nak dijadikan cerita, setakat tadi dah ada 11 705 pengguna yg jadi fan beliau.


Jadi bila dah sampai 11 000 lebih fan, maka bermacam perkaralah yang di post kat wall facebook beliau. Ada yang mengadu hal tak dapat sambung degree, padahal pointer ok (dorang tulis camtu), ade yang mengadu pasal student portal lembab, ade yang bertanya betul ke tak khabar angin, ade yang mintak tender, ade yang mengaku anak sedara kawan kepada beliau, huii..macam-macam ada!


Dengan adanya facebook macam ni, ramai pengguna facebook dapat berinteraksi direct dengan beliau tanpa sebarang protokol. Dan sebenarnya bagus jugak, sebab bila orang yang nak buat aduan, nak bertanya menulis kat wall page dan kemudian direply pulak, sekurang-kurangnya memberi kesan psikologi kepada dorang. Yang nak tau hal, boleh tau betul ke tidak perkara yang ditanya lepas jawapan diberi. Yang mengadu hal, sekurangnya lega bila direply "dalam perhatian", atau "sila merayu terus". Jadi orang berasa dekat dan berjaya berinteraksi dengan beliau, walaupun tak semestinya masalah dorang selesai. Bila ade komunikasi, sebenarnya komunikasi tu bertindak memberi kelegaan walaupun tak semestinya jadi penawar. Dan secara langsung imej positif dah ditonjolkan.


Tapi perkara yang paling menarik sekali tentulah post-post yang ditulis oleh semua fan page. Ade sesetengah tu memang lebih kelakar daripada lawak majalah Ujang atau Apo?. Malah kalau kartunis-kartunis majalah lawak nak cari idea nak buat lawak pun sila-silakanlah melawat fan page tu. 

Tak percaya? ni antara post-post menarik kat fan page tu
 
aslm DATO'apakabar?maaf. sy dari Indonesia. mau menawarkan batu langka dunia tulisan ALLAH.bisa untuk cincin/liontin tidak ada unsur syirik didalamnya.keistimewaannya ada Asma ALLAH.harga 1 miliar rupiah.trimakasih.wasswllam.bu nova.
  
mase dato baca post2 students ni, dalam hati mesti berkata "budak2 ni tak sabar2 nak check result, kalo 4flat takpe jugak, ni result pon tah pe2, kalut lebih je" hahaha just kidding ok! pe2 pon best of luck kpada students sume, and sistem mmg perlu diupgrade.. supaya kita bukan sahaja menang dari segi kuantiti, tetapi juga kualiti..
  
assalamualaikum,dato'.saya nak sangat masuk uitm tapi tak dapat.sya cuma dapat matrik je dekat gambang aliran sains..yapi saya tak pergi sebab aliran sains..macam mane untuk nak masuk uitm?dato' boleh tolong tak?

Salam Dato'...saya talah hantar email kepada Dato' tentang permohonan tender saya..terima kasih Dato' UiTM sentiasa di hatiku...
  
Salam Dato'.sepupu saya telah menerima tawaran di UITM dlm diploma pengurusan hartanah senibina perancangan &ukur.bolehkah sepupu saya tukar course ke dip.pengajian p'niagaan?

Hmm..banyak kelebihan jugak bila NC ade fan page ni. :)


P/S Rupanya baru aku tau, konvo nanti mungkin dah tak dijalankan secara berpusat di Shah Alam, ada kemungkinan akan dijalankan di kampus universiti masing-masing. Maksudnya konvo aku nanti kat Puncak Alam la? Hahaha..



No comments: